Header Ads Widget

test banner

Kim Bu Münferitçiler?


X’de çoğunuzun karşısına çıkmıştır—benim yıllardır mutad olarak karşıma çıkıyor—“münferitçi” diye adlandırılan insanlar var. Acaba tam olarak kimler bunlar? Bu terimi kullananlar bir açıklama yapmıyorlar ne kast ettiklerine dair; o zaman ben bu terimden ne anladığımı anlatan kısa bir yazı yazayım dedim.

Öncelikle, münferitçi teriminin bu yazının yayınlandığı blog olan Münferit Fikir Platformu (MFP) ile direk bir bağlantısı var. 2018’de kurulan bu blog, tabusuz şekilde eleştiriler yapılan bir platform, ve çok sayıda paylaşım (benim the cemaat şeklinde tabir ettiğim) Gülen cemaatini irdeledi ve eleştirdi. Bu durumdan hoşnut olmayan çok sayıda insan oldu doğal olarak. Bunlardan bazıları münferitçi terimini kullanmaya başladı.

Uzun süredir (benim Cemşit diye adlandırdığım) the cemaat trolleri tarafından kullanılıyor bu terim, ve bu trollerin başları olarak gördüğüm Kamuran Tıbık (Aslı Topuz), Fuat Baran, Joseph Turgay Karagöz, Serkan Karabacak, Murat Akkoç, Tuncay Opçin, Letonya Müptezeli (Muhtarı), Abdullah Sinan Çiftler, Rıdvan Uysaler, Salih Ömer Tezcan, Alper Ender Fırat, Gültekin Bibar, Emrullah (Emre) Uslu, Nedim Hazar, Hasan Cücük, Adem Yavuz Arslan gibi kişiler (unuttuklarım vardır elbet) bu terimin yaygınlaşmasında önemli rol oynadılar. Münferitçi terimi neredeyse her zaman pejoratif olarak kullanılıyor, ve yanında “mitçi, fitneci, iftiracı, itirafçı” gibi ekler (ve bazen “it” gibi hakaretler) bulunabiliyor.

Kasım 2024’te şu tweet’i yazmıştım: “Münferitçi diye bir kelime icad ettiler, etrafında algı yaptılar. Şimdi işlerine gelmeyenleri o terimle damgalıyorlar. Mahrem hizmet taktikleri bunlar, bu işte profesyoneller. Ben bunlarla uğraşmayı bıraktım, algı onların olsun, bana olgular yeter.” Evet, “münferitçi” bir damgalama terimi ve damgalama/algı, the cemaatin problemli tarafının onlarca yıldır profesyonelce yaptığı işler; elbette bunları yapmaya devam edecekler. Sadece MFP yayın yönetim kurulu (YYK) üyelerini, yazarlarını, söyleşi konuklarını, MFP paylaşımlarını beğenen ve paylaşanları değil, aynı zamanda MFP’den uzak durmuş veya mesafe koymuş Ahmet Dönmez, İsmail Sezgin, Kamil Maman, Savaş Genç, Gökhan Bacık, Özgür Koca, Ebuseleme Gülen, Önder Aytaç gibi insanları da bu terimle damgalamaya çalışıyorlar.

Gülenistlerin çok rahatsız olduğu ve münferitçi olarak tabir ettiği insanların iki ortak özelliği var, birincisi Gülen cemaatinin içinden geliyor olmaları, ikincisi eleştirilerinde orta yolcu olmayıp, tabuları yıkmaları (mesela Fethullah Gülen’in kendisini eleştirmek gibi). Bu iki özellik, aslında Gülenist rahatsızlıklarının da ana iki sebebi. Bu “münferitçi”ler, içeriden geldikleri için bilgilerini içeriden biliyorlar ve tabularının kırılmaya çalışılması Gülenistlerin hoşuna gitmiyor.

Benim görüşüme göre, “münferitçi” bir hayalet, bir gulyabani. Çünkü yok öyle birisi, ben yıllardır kendisine münferitçi diyen bir kişiye rastlamadım. Böyle bir grup yok, böyle bir grubun lideri veya hiyerarşisi yok, bu isimle damgalanan insanların ortak bir mefkuresi, misyonu, dünya görüşü, mitolojisi yok. Sadece hür, özgür, ve cesur insanlar var, akıllarına gelenleri paylaşan ve hakikati her şeyin önünde önceleyen.

MFP’nin kurucusu ve YYK üyesi olarak, kendimi “birey” ve “münferit” olarak görüyorum, ama ben “münferitçi” değilim. Zaten hiçbir “ci, cu” ekini kabul etmiyorum; çünkü bence hiçbir insan, bir başlık altında toplanabilecek kadar basit değil. Hayatlarını bir şeyhin müridi, bir mefkurenin hizmetkarı olarak yaşayan insanların bunu anlamamasını anlıyorum. Ama umarım bu kişiler bir gün, bu hayatın bir teba olarak harcanmayacak kadar değerli olduğunu anlarlar.

Münferit ismini verdiğim kitabımın önsözünü, Nazım’ın “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür / ve bir orman gibi kardeşçesine / bu hasret bizim...” üçlüğüyle bitirmiştim. Bir ütopya, biliyorum, ama benim hasretim bireylerin birey olarak kardeşçesine yaşadığı bir dünya, münferitçi dahil bütün “ci”lerin, “cu”ların insanları savaştırmadığı ve ezmediği bir dünya. O dünyaya ulaşabilmek için, İbrahim’in kıssasındaki karınca misali, su taşımaya devam edeceğim.

Vesselam,

-İsa Hafalır


author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

0 Yorumlar