Yalan söylemek denilince daha çok 'başkalarına karşı geliştirilen bir argüman' değerlendirmesi yapılıyor. Aslında, yalan söyleme 'kişinin kendisine ait olumsuzluğu sergilemesi' olarak kabul edilebilir. Çünkü başta Yaratıcı'nın bilmesi olmak üzere; insanlardan davranış bilimleri sahasında uzman kişiler yalan söylemeyi tavırlardan okuyabiliyorlar. Böylelikle yalan söylendiği anda kişinin yalancılığı aynada görünür hale gelmiş oluyor.
- Ayna ayna söyle bana, var mı benden daha doğru söyleyen şu dünyada?Hedef, misyon, planlar doğrultusunda hareket ederken gerek uygulamalar, gerekse tavırlardaki iniş çıkışlar yalan söylemenin farklı bir boyutu olarak ele alınabilir. Derviş-güvercin hikayesinde olduğu gibi insanların güvenini en çok sarsanın da görüntüyle işleyişin başka olduğu kişi, yapı, organizasyonların bu yönüdür.
Kişisel ve yapısal anlamda bağlayıcı hükümlerin olmadığı sözel insiyatiflerle kararların alındığı ülke, parti, cemaat, şirketlerde aldatma-aldanma hikayeleri çokça duyulur olmuştur.
- Bizimkisi bir aşk hikayesi
Varlığıyla yokluğu bir olmak, işin hakkını vermemek, boşa kürek çekmek, bir elle verdiğini öbür elle geri almak, laf olsun adet yerini bulsun gibi deyimlerle benzerlikleri bulunan 'kendini kandırmak' güvene dayalı ilişkilerde kısa süreli kazanımlar sağlasa da uzun süreler dahilinde yıkıcı etkilere neden olacaktır. Katma değer oluşturmayan bir üreticilik görüntüsü belli bir zaman sonrasında tüketmeye başlayacaktır.
- Açken sen, sen misin?
Devlet, din, ekonomi gibi alanlarda yüksek kâr payı vaad edilmesine karşı normal bir vatandaş, sade bir kul, ortalama bir yaşam standardı hedeflemek; sonrasında ise ilişkilerde şeffaflık ve denetim unsurlarını talep etmek dolandırılmama adına önemli bir adımdır. Tarihte farklı alanlarda öncü olup kitlelerin desteğiyle büyüyen ve daha sonra kitleleri güzelliklere ulaştıran ya da hayal kırıklığına uğratan örnekler bulunmaktadır. Seçmek neyi istediğimizle doğru orantılı. Kendini kandırmadan...
- İstediğin neyse, o sensin!
Ali Bulut
Twitter: twitter.com/alib_bulut
0 Yorumlar